Mobilni telefoni nam olajšajo življenje

Mobilni telefoni imajo različne aplikacije, ki so lahko zelo priročne v različnih situacijah. Mobiteli imajo svoj lastni operacijski sistem, ki nam omogoča zagon in uporabo različnih aplikacij. Dandanes je mobitel v bistvu prenosni računalnik z različnimi dodatnimi funkcijami.

Najbolj znani mobiteli so od proizvajalcev Samsung in Apple. Samsung je najbolj znan za različne modele Galaxy, Apple pa proizvaja mobilne telefone iPhone. Mobitela sta si v funkcionalnosti in učinkovitosti skoraj identična. Mobiteli teh dveh proizvajalcev se v glavnem razlikujejo v obliki in v operacijskem sistemu.

Operacijski sistem na Samsungovih mobilnih telefonih se imenuje Android. Mobilni telefoni iPhone pa uporabljajo Applov lasten operacijski sistem iOS. Glavna razlika med tema dvema operacijskima sistemoma je, da ima uporabnik Android telefonov možnost prilagajanja in spreminjanja le-tega, medtem ko samega iOS-a uporabniki ne morejo nič spreminjati.

V mobitele, ki uporabljajo Android, lahko torej sami inštalirate po meri narejene operacijske sisteme. Najbolj znani spremenjeni operacijski sistem se imenuje Cyanogen. To je spremenjen Android operacijski sistem, ki ima različne zmogljivosti, kot je popolni nadzor nad datotekami v mobilni napravi. V uradnih operacijskih sistemih imamo lahko težave z odstavitvijo vnaprej inštalirane programske opreme in moramo uporabiti posebno orodje za odstranitev teh aplikacij.

mobilni telefoni

Večina telefonov ima možnost razširitve notranjega pomnilnika z uporabo posebnih SD kartic. Običajno imajo mobilni telefoni ob straneh vgrajene posebne reže za vgraditev teh kartic v mobitel. Nekatere sodobne mobilne naprave nimajo več te zmogljivosti, saj so notranji pomnilniki že več kot dovolj zmogljivi in ni več potrebe za več pomnilnika. Seveda pa imamo danes tudi možnost shranjevanja podatkov “v oblaku” kot tudi ogledovanje vsebine na spletu.

Mnoge sodobne mobilne naprave so narejene tako, da jih ne moremo več preprosto odpreti. To je zato, ker so starejši modeli imeli težave z odstranitvijo baterij. Velikokrat, ko pride do udarca, lahko baterija izpade iz svojih vtičnic in se tako zelo hitro pokvari. Zato so baterije v novejših mobilnih telefonih nezamenljive.

Mobilne naprave so tudi zgrajene na tak način, da omogočajo hiter prenos podatkov. To lahko naredijo z uporabo USB priključkov ali pa Bluetooth povezave. Mobilni telefoni lahko med seboj pošiljajo in sprejemajo različne podatke z uporabo brezžičnih omrežij ali pa Bluetooth povezav.

Skoraj vsak mobitel ima vgrajeno kamero, s katero lahko slikamo in posnamemo različne video posnetke. Nekateri mobiteli imajo kamero na sprednji in zadnji strani telefona. Te kamere so različne in posnamejo posnetke ali pa slike v različnih kakovostih.

Med izbiro mobilnega telefona si moramo zastaviti vprašanje, katera znamka je najbolj primerna za naše potrebe. Velikokrat se ljudje odločijo za mobitele, s katerimi zadostijo svojim potrebam in jih lahko preprosto uporabljajo, brez kakršnekoli dodatne nastavitve. Mobilni telefoni nas povezujejo s celotnim svetom in nam ponujajo informacije na hiter in preprost način.