Obdobje pubertete in nadležne akne

V času odraščanja nas pestijo mnoge težave. Odraščamo, življenje se nam hitro spreminja, v igri so prve ljubezni, nas pa napadajo te nadležne akne. Kaj hujšega kot pubertetnik, ki že tako nima največje samozavesti in po vsem tem se ga lotijo še akne. Kaj povzroča akne, je verjetno vprašanje vsakega. Akne povzročajo hormonske spremembe, ki se nas lotijo v času odraščanja. Prav tako nečista koža in neprimerna nega kože, lahko povzroči nastanek aken. Akne se po navadi pojavijo na tako imenovanem T predelu (čelo, nos, brada), tam se izloča največ loja, pri ženskah se pojavijo tudi na mestih kjer se jih dotikajo lasje – lica, vrat, saj se tam še dodatno izloča loj in umazanija iz las se prenese na kožo.

akne

Na delovanje lojnic vpliva veliko dejavnikov, kot so stres, nezdravo življenje (mastna hrana, kajenje), neprimerna kozmetika in uživanje steroidov za pridobivanje mišične mase. Akne pa se lahko pojavijo tudi pri starejši populaciji, v večini primerov zaradi nihanja androgenih hormonov. Ste opazili, da imate na morju kožo lepšo in bolj zdravo? K temu pripomore sonce in morje, ki kožo izsušita, prav tako je koža vedno čista in prehrana je veliko bolj zdrava, polna vode in kozmetike skoraj da ni v uporabi.

V hladnejših obdobjih pa uporabljamo mastne kreme, kar lahko še poveča nastanek aken, če ste bolj nagnjeni k temu. Kako pa se sami rešite te nadloge? Pazite pri prehrani, naj bo čim bolj uravnotežena, ne preveč mastna, izogibajte se alkoholu in gazirani pijači. Poiščite kozmetiko, ki vam bo najbolj odgovarjala, torej ne preveč mastna, naj bo vlažilna. Ko nanesete kremo, morate imeti občutek, da je vaša koža še vedno gola, to je prava kozmetika. Ko imate akne, je za ženske priporočljivo da uporabljajo puder v prahu ali kamnu, ker bo kožo izsušil in preprečil nastanek novih aken. Moški pa lahko uporabljajo korektorje, ki prav tako izsušijo kožo in prikrijejo rdečico. Tako boste lahko samozavestni tudi v puberteti.